Wat is de ziekte van Hashimoto

Wat is de ziekte van Hashimoto?  De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte die leidt tot een ontsteking van de schildklier. Het wordt ook wel chronische lymfomateuze thyroiditis genoemd en het is een van de meest voorkomende oorzaken van hypothyreoïdie. Bij deze aandoening valt het immuunsysteem van het lichaam de schildklier aan, waardoor deze beschadigd raakt en niet goed meer functioneert. Dit kan leiden tot een laag niveau van schildklierhormonen in het bloed, wat vervolgens kan leiden tot verschillende symptomen.

Symptomen van de ziekte van Hashimoto

De symptomen van de ziekte van Hashimoto kunnen variëren en zijn niet altijd even duidelijk. Sommige mensen hebben helemaal geen symptomen, terwijl anderen last hebben van een combinatie van de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid en zwakte
  • Gewichtstoename
  • Koude intolerantie
  • Droge huid en haaruitval
  • Verstopping
  • Spierpijn en gewrichtspijn
  • Depressie en stemmingswisselingen
  • Onregelmatige menstruatie

Diagnose van de ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto kan worden vastgesteld door een combinatie van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts de schildklier onderzoeken op eventuele vergrotingen of knobbels. Een bloedonderzoek kan vervolgens worden gebruikt om het niveau van schildklierhormonen en antilichamen in het bloed te meten. Beeldvormend onderzoek, zoals een echografie of een schildklierscan, kan ook worden gebruikt om de grootte en vorm van de schildklier te evalueren.

Behandeling van de ziekte van Hashimoto

Er is geen genezing voor de ziekte van Hashimoto, maar het kan worden behandeld met schildklierhormoonvervangingstherapie. Deze behandeling bestaat uit het nemen van dagelijkse doses synthetische schildklierhormonen, die het lichaam helpen om het hormoonniveau op peil te houden. Dit kan helpen om de symptomen te verlichten en de schildklier te beschermen tegen verdere schade.

Het belang van voeding en levensstijl

Een gezonde voeding en levensstijl kunnen helpen om de symptomen van de ziekte van Hashimoto te verminderen en de gezondheid van de schildklier te verbeteren. Het is belangrijk om een dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen zoals jodium, selenium en zink, die allemaal een belangrijke rol spelen in de gezondheid van de schildklier. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen en stress te verminderen, omdat stress een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de schildklier.

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte. Het is een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk de schildklier aanvalt en beschadigt, wat uiteindelijk kan leiden tot een trage schildklier (hypothyreoïdie). Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename, een droge huid, haaruitval en depressie. De ziekte van Hashimoto komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd.